31 Mart 2011 Perşembe

Müzik ve ders bir arada olur mu?

Ellerim hep seni arıyor
Yerin yurdun yanımdır
Nazlısın, hakkındır
Buraya yazıyorum
Benim olacaksın
(Aklınız derste değil, peşinde koştuğunuz sevgili adayında şu an. Onu nasıl tavlayacağınızı düşünüyorsunuz aslında, 1. Dünya Savaşı'nın nedenleri umurunuzda değil, kendi savaşınızın sonuçlarıyla meşgulsünüz.)

Allah öldürür dünyadan alır
Sen beni öldürdün hayatta bıraktın
Cehennem ateşi ahirette olur
Sen beni dünyada ateşe attın

(Bu kez aklınız sizi terk eden kişide, gözleriniz kitabın satırlarında boş boş geziniyor. Ay Dünya'nın çevresinde dönünce neler oluyormuş, kimin umurunda. Zaten size göre dönmese de olur.)

Müzik ders çalışırken yararlı mı peki? Evet çok yararlı. Neden? Nasıl? En önemlisi hangi müzik?
Fizyologların bulguları, kalp atışlarının ve beyin dalgalarının, dinlenen müziğin ritmiyle uyum gösterme eğiliminde olduğunu göstermektedir. Yani klasik müzik dinleyerek kalp atışınızı yavaşlatabilirsiniz, rock müzik dinleyerek yüksek bir dağın zirvesinden atlayacakmış gibi enerjinizi yükseltebilirsiniz. Yani ders çalışırken uzun süre herhangi bir klasik müzik dinlediğinizde üzerinize bir ağırlık çökebilir, rock müzik dinlediğinizde ise oturduğunuz sandalye size batabilir. Fakat bir de şöyle bir gerçek var: Özellikle stressiz bir öğrenme, beden ve zihin faaliyetlerinin ahenk içinde çalışmasını sağlamaktadır. Bedenin rahatlaması ve çalışma ritmini belli bir seviyeye düşürmesi sonucunda beden enejisinin bir kısmı zihinsel faaliyetlere aktarılabilmekte ve bu şartlarda öğrenilen bilgiler daha kalıcı olmaktadır. Bunu da ancak müzikle sağlayabilirsiniz.

"Bu işin ortası ve en doğrusu şu iki noktada toplanıyor:
1. Mozart'ın "Re Majör, K.448 iki piyanoluk Sonatı"  sürekli dinlendiğinde IQ seviyesini yükseltiyor.
Fransız Tıp ve Bilim Akademileri üyesi Dr. Alfred Tomatis'e göre beynin elektriksel olarak şarj olmasında kulaklar anahtar bir rol oynuyor. Beyin hücrelerindeki elektriksel enerjinin azalması konsantrasyonun bozulmasına ve yorgunluğa sebep oluyor. Bu durumda beyni de piller gibi şarj etmek gerekiyor. Tomatis beyin hücrelerinin enerjiyle şarj edilmesinin 5000 ile 8000 Hz. arasında yüksek frekans ihtiva eden müziklerin dinlenmesiyle gerçekleşebileceğini tespit etmiş. Ve bu aralıktaki seslerin Mozart'ın müziklerinde çokça mevcut olduğu görülmüş. Mozart'ın 5000-8000 Hz aralığındaki müzikleri dikkatin toplanmasını sağlayarak IQ seviyesini artırıyor, beynin sağ lobunu uyarıyor ki bu da yaratıcı düşünme ve hayal gücünün gelişmesi demektir, kalp atışı ve kan basıncını yavaşlatarak stresi azaltıyor. Dolayısıyla da tüm bunlar zihinsel performansı artırıyor.
2.Yine yapılan araştırmalar Barok müziğin hızlı ve kalıcı öğrenmede etkili olduğunu gösteriyor. Ama her Barok müzik değil. Seçilen Barok parçanın yavaş 60 vuruşlu "largo" tempolu, 4/4 veya 3/4 ölçülü olması gerekiyor.

Yukarıda tanımlanan müzikleri dinlerken de yüksek sesle değil, fon müziği şeklinde dinlemeniz gerekiyor."
(kaynak: Melik Duyar)

Bu reçetede verilen müzikler tarife uygun dinlendiğinde konsantrasyon, öğrenme hızı, hafıza gücü, hızlı okuma üzerinde olumlu etkiye sahip.
Bilginize...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder